Recept fina kroppkakor...
Här kommer receptet på delikatess-
kroppkakor från Öland........
Jag delar receptet på hälften......
Ingredienser
10 Portioner (à 8 st) 80 st.....
-
1 kilo
Potatis (mjölig sort) -
1 styck
Ägg -
1 tsk
Salt -
1 tsk
Strösocker -
3.30 dl
Vetemjöl -
Fyllning:
-
500 gram
Sidfläsk (rimmat -
-
0.50 styck
Gul lök -
1.50 tsk
Kryddpeppar (krossad) -
100 gram
Matfett till stekning -
Gör så här:
- Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.
- Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3.
- Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.
- Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.
- Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.
- Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i ytterligare 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.
- Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.
KOCK: GammalsbygårdenGammalsbygården
Uppdragsgivare:www.gammalsbygarden.sewww.gamm
Kommentarer
Trackback