Tårta

Midsommardagen

 

25tarta1blogged-kopiera.jpg

 

Hur har ni det denna midsommardag? Här hade vi tämligen sedvanligt kyligt väder i går, så maten intogs inomhus. Jag är fortfarande proppmätt, men det är väl helt i sin ordning efter en av de stora matdagarna. Tårtan från Lantliv blev riktigt god. Nu vet jag inte om ni ställer er och gör en sådan i dag, men spara receptet till en annan dag :). Det är fina smakkombinationer i en riktigt somrig anrättning. Det blev mycket av allt i recepet, t ex av mangocurden, så det går nog att minska ned på proportionerna lite. Å andra sidan är det gott med extra de luxe ibland.

 

? Sommartårta ?



Tårtbotten: 3 ägg * 500 g mandelmassa * 1 lime, rivet skal från * Smör och kokos till plåten
Mangocurd: 300 g mangokött, frusna tärningar eller färsk * 1/2 lime, saften från * 3 ägg * 2 dl socker * 100 g smör
Till montering: 3 dl grädde * 2 l jordgubbar * 2 passionsfrukter * Mynta eller citronmeliss

Tårtbotten: Vispa ihop äggen. Riv mandelmassan grovt, rör i äggen. Smaksätt med limeskal. Rita en ring på ett bakplåtspapper, ca 24 cm. Lägg kokos i ringen och bred på smeten. Grädda kakan i 175 grader tills den börjar få färg. (Jag gjorde min botten i en springform med löstagbara kanter, vilket fungerade alldeles utmärkt).
Mangocurd: Mixa mango och lime med en stavmixer. Blanda med ägg och socker i en kastrull. Värm på medelvärme tills blandningen tjocknar och den första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt kallna.
Montering: Vispa grädden hårt. Mosa 10 jordgubbar lätt och vänd ner i grädden. Dela resten av jordgubbarna. Lägg grädde på tårtbotten, därefter mangokräm och jordgubbar. Toppa med inkråmet från passionsfrukt och mynta- eller citronmelissblad.

( Recept ur Lantliv nr 8/2011 av Ylva Bergquist - Eget fotografi).

 

Ha en riktigt fin midsommardag!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0