Golfarmbåge

Golfarmbåge del 1 av 3

Golfarmbåge, medial epikondylit/ epikondyalgi (golfers, pitcher’s elbow)

Golfarmbåge, medial epikondylit är ett tillstånd med smärta på insidan av underamen på grund av skada på senfästen vid mediala epikondylen. Likt tennisarmbåge så föreligger det ingen inflammation mer än första tiden och smärtan beror troligtvis på andra orsakar, vilket gör att namnet epikondyalgi kan vara mer rättvisande (-alg, i slutet betyder smärta och -it i slutet betyder inflammation).

Generellt sätt är golfarmbåge mer resistant mot behandling än tennisarmbåge, det tar alltså lite längre tid att bli kvitt besvären. Har man klarlagt exakt vilka muskler och strukturer som är inblandade så går det oftast utmärkt att behandla golfarmbåge. Här på kliniken har vi utarbetat väl fungerande rutiner för att behandla både golf och tennisarmbåge baserade på beprövad erfarenhet samt de senaste rönen inom idrottsmedicin.

Golfarmbåge orsakas av överbelastning på underarmens handledsböjare och det är en vanlig skada inom golf och andra idrotter men alla som överbelastar underarmens handledsböjare. Överbelastning på grund av repetativa aktiviteter såsom skrivande, snickrande är en väldigt vanlig orsak till golfarmbåge.  

Symtombilden vid golfarmbåge är ganska lik tennisarmbåge med lokaliserad smärta vid armbågen, vilket ibland följs av utstrålande smärta ned i arm, hand och muskelsvaghet....
  
          Just nu är jag väldigt "gnällig"....jag har fått
          åtskilliga cortison sprutor i mina onda arm-bågar
          och Goe Gubben som ville att vi skulle börja
          spela golf....vid Åmmeberg...men jag känner
          att det blir nog rätt bra med lite virkning för
          min del...........A....................................


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0